Garda Hrvatskog sokola Vinkovci

Garda Hrvatskog sokola Vinkovci

Garda Hrvatskog sokola Vinkovci je obnovljena 2002. godine i prvi put je nastupila na prijenosu posmrtnih ostataka hrvatskog bana Josipa Šokčevića iz Beča u Vinkovce koju je organizirao „Hrvatski sokol“.
Nastupa, shodno starim sokolskim tradicijama, na važnijim događanjima „Hrvatskog sokola“ uključujući i Sokolski bal. Prema zaključcima Sokolskog vijeća ona polaže, na rođendan, vijenac na grob hrvatskog bana Josipa Šokčevića i na spomenik strijeljanima 1945. godine, nastupa na otvaranju Vinkovačkih jeseni, za dan grada i kad treba predstavljati svoj grad u drugim sredinama. Član je udruge Povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Garda nosi odore koju su nosili konjanici „Hrvatskog sokola“. Odore su nastale po uzoru na austrijske vojne odore, slijedeći hrvatske građanske tradicije, i po uzoru odora vojnokrajiških postrojbi.

Odora se sastoji od kape – kalpaka sa čelenkom (grbom). Crvena košulja ima duge rukave i na nju dolazi  surka (sako). Surka se prebacuju preko lijevog ramena, preuzeta je od odora koje su bile popularne u građanstvu od Ilirskog pokreta na ovamo. Šare na hlačama preuzete su sa vojničkih hlača krajišnika koje su bile u uporabi sve negdje do 1900. godine. Uz to idu čizme. Na rukama se nose bijele rukavice. Za kišne i zimske uvjete nosi se plašt (kabanica). U svim prigodama nosi se o boku konjanička sablja koja simbolizira dostojanstvo gardiste.

Odore naše Sokolske garde izrađene su točno prema Propisniku Saveza hrvatskih sokolskih društava iz 1923. godine i prema sačuvanom originalu.

Garda nosi odore koju su nosili konjanici „Hrvatskog sokola“. Odore su nastale po uzoru na austrijske vojne odore, slijedeći hrvatske građanske tradicije, i po uzoru odora vojnokrajiških postrojbi.

Garda Hrvatsko sokola Vinkovci sudjelovala na nekoliko važnih i velikih događaja:

  • Pokop hrvatskog bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima (prvi nastup Garde, 2002.)
  • Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj (2011.)
  • Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (2015.)
  • Vojni mimohod prilikom obilježavanja 20. obljetnice VRO Oluja (2015.)
  • Koncert Božić u Ciboni (2016.)
  • Vojno hodočašće (2016.)
  • 20 godina Vojnog ordinarijata (2017.)
  • Kolone sjećanja

Kroz svoje su nastupe obišli cijelu Hrvatsku pa su tako nastupali u: Dubrovniku, Šibeniku, Bakru, Karlovcu, Zagrebu, Križevcima, Ivanić Gradu, Čakovcu, Varaždinu, Pregradi, Požegi, Slavonskom Brodu, Valopovu, Osijeku, Vukovaru, Županji, ali i u inozemstvu – u Petrovaradinu i Međugorju  i u mnogim mjestima Vukovarsko-srijemske županije.

Zapovjednik Garde Hrvatsko sokola Vinkovci: narednik Mario Škegro.

Ukoliko želite postati član Garde Hrvatskog sokola Vinkovci javite nam se putem Facebooka ili na mail hrvatski.sokol.vinkovci@gmail.com.

Žalobna povorka s posmrtnim ostatcima bana Josipa Šokčevića